Homotoxikológia

allergia, immungyengeség és toxikózis


»A természeti törvények soha nem évülnek el,
soha nem lesznek régimódiak«

Dr. Hans-Heinrich Reckeweg

Mi a homotoxikológia?

egy komplett homeopátiás molekulárbiológiai rendszer

Dr. Hans-Heinrich Reckeweg (1905-1985) 1905-ben született Herfordban, Westfáliában egy ötgyermekes család első szülöttjeként. 1924-ben érettségizett és tanár, később természetgyógyász apja örömére jelentkezett a Würzburgi Orvosi Egyetemre. Később tanult Prof. Ernst Ferdinand Sauerbruch (1875-1951)-nál a világon elismert sebésznél. Sokat hallgatta Prof. August Bier (1861-1949) előadásait, aki szintén híres sebész volt ugyanakkor igen nyitott volt az alternatív gyógymódok felé, így a homeopátia irányába is.

Reckeweg professzoraival való éjszakákig menő beszélgetései kapcsán a következőt határozta el: »Egyszer összeolvasztom a homeopátiát a hagyományos orvoslással.«

Reckeweg már tanulmányai közben sok farmakológiai és toxikológiai kísérletet hajtott végre. 1929-30-ban írta meg doktoriját A gyomorfekély diétás terápiájának története címmel. 1930-tól orvosként dolgozik. Később Berlinben elvégez egy kurzust, ami arra jogosítja fel, hogy gyógyszereket állítson elő. Homeopátiás komplex gyógyszerek előállításába kezd. A Berlini Orvostovábbképző Akadémián homeopátiás kurzusra jár, aminek később docense lesz miután a Berlini Homeopátiás Orvosok egyesületének tagjává válik. Példaképei Dr. Gesevius és Dr. Hartwick, akik ismert homeopaták voltak.

Első homeopátiás praxisát 1932. május 1-én nyitja meg Berlin egyik munkásnegyedében. Szegényebbnél szegényebb betegeket gyógyított itt az Isten háta mögött. Rengeteg tapasztalatot gyűjt és saját fejlesztésű komplex gyógyszerei nagy sikert aratnak. Az igazi siker kezdete az 1936-ban megalapított Heel GmbH (Herba Est Ex Luce) saját kft. A Heel név azt akarja kifejezni, hogy a gyógynövények erejüket a Naptól kapják.

A homotoxinok és a betegségek hat fázisa

1948-49-ben lázasan dolgozik azon, hogy létrehozza gyógyszertanát, ami a mérgek (homotoxinok = emberi mérgek) szerepét tárgyalja a betegségek kialakulásában. A művet homotoxikológiának nevezi és a Homotoxinok és homotoxikózis - az orvosi szintézis alapjai (768 oldal, lásd jobbra az oldalsó sávban) című könyvében adja közre. A homotoxikológia alapgondolata abban áll, hogy minden életmegnyilvánulás (fiziológiai) és betegségfolyamat (patológiai) kémiailag definiálható és így a kémiai folyamatok törvényszerűségeinek van alávetve. Dr. Reckeweg abból indult ki - az antik humánpatológiára támaszkodva a »folyadékháztartásnak« megfelelően - hogy minden organizmus egy folyamatrendszer. Ha a szervezetben a méreganyagok összegyűlnek vagy egy anyagcsere zavar miatt nem képesek kiválasztódni és a szervezetet elhagyni, akkor a folyamatrendszerben zavarok keletkeznek. Attól függően, hogy milyen mértékű és mennyi ideje áll fönn a toxikózis blokádok és védelmi reakciók indulnak el, melyek végül a betegség tüneteként válnak láthatóvá. A modern kutatások ezt a tényt igazolták. A méreganyagok lerakódnak a szivacsszerű alapanyagban (mátrix). Ott lerakódnak és zavarják az anyagcserét sejtről sejtre. Ez az első elváltozás. Dr. Reckeweg abból indult ki, hogy homeopátiás komplex gyógyszerei képesek ezt a mérgezési folyamatot és lerakódást többé-kevésbé visszafordítani, annak megfelelően, hogy milyen mértékű a már keletkezett károsodás. Gyógyszereit ezért antihomotoxikának nevezte el.

Az antihomotoxiás terápia elsősorban arra szolgál, hogy a szervezetet méregtelenítsük és a mérgek által keletkezett károsodásokat meggyógyítsuk. A személyre szabott antihomotoxiás gyógyszer a szervezet védelmi rendszerét stimulálja, semlegesíti a homotoxinokat és kiválasztja azokat. Ezt a folyamatot Dr. Reckeweg regresszív vikariációnak nevezte.

A hat fázis táblázat

A 6 fázis táblázatban állította össze Dr. Reckeweg a szervezet 6 fázisú reakcióját  a homotoxinokra. Minden betegség behelyettesíthető e táblázatba. A későbbiekben meglátjuk hogyan.

1. ábra - A homotoxikológia 6 fázis táblázata

Az első két fázisban - humán fázis (kiválasztás, gyulladás) - a károsodásokat a szervezet jól tudja kompenzálni. A test öngyógyító erejének és a célzott biológiai terápiának köszönhetően könnyen helyreállítható a szervezet egyensúlya. A meghűlések és az enyhébb gyulladások tartoznak ebbe a kategóriába. A szervezet sejtjeinek citromsav-ciklusa rendben és enzimblokád sem áll elő. A gyógyulás kimenetele nagyon kedvező.

A két középső fázist (3-4, depozíció és impregnáció fázis) mátrixfázisnak is nevezzük. Itt kezdődnek a sejtekkel összefüggésben történő károsodások. Ide sorolható például az allergia és bizonyos izületi betegségek, kopások és persze sok minden más is. Ebben a fázisban speciális antihomotoxiás szervpreparátummal jó hatást, sőt gyógyulást is el lehet érni, habár már a homotoxinok lerakódása elkezdődött. 

Megjegyzés: Miközben a kiválasztás és gyulladás fázisokba sorolt állapotok könnyen gyógyíthatók, addig a mátrix fázishoz tartozó betegségek már krónikusak és nehezen gyógyíthatók. Azonban gyógyításuk lehetséges csak hosszú hónapokat vehet igénybe. A gyógyítás itt annyit jelent, hogy a 4. fázisból, krónikus állapotból rendszerint egy előálló gyulladáson keresztül (2. fázis) a krónikus betegség különböző kiválasztások (átmeneti hasmenés, izzadás, gennyes bőrkiütések - 1. fázis) révén kiürül, eltávozik a szervezetből és a beteg végérvényesen meggyógyul.

A mátrixfázis közepét a biológiai választóvonal osztja ketté. A biológiai választóvonal jobb oldalától - sejtfázis - már elindulnak a sejtkárosodások és a degeneráció (5) és a neoplazma (6) fázisokban jelentős és drámai elváltozások keletkeznek. Szervkárosodások például diabetes mellitus-nál vagy különböző rákbetegségek a neoplazma fázisban. Ezekben a fázisokban nem ritka a citromsav-ciklus károsodása, a sejten belül lezajló kémiai folyamatok hibás lefolyása és az enzimblokád. A gyógyulás kimenetele kétséges. Ezen kívül a homotoxin kondenzálódik, lerakódik, retoxikáció áll elő és ez további károkat okoz. Ezt a helyzetet a szervezet nem képes többé önmaga megoldani, külső beavatkozásra van szükség. 

Az antihomotoxin terápia célja az, hogy a betegséget a korábbi fázisokba vigyük vissza, vagyis a betegséget korábbi stádiumain keresztül meggyógyítsuk, vagy ha a teljes gyógyítás nem lehetséges, akkor legalább enyhébb állapotba vigyük, enyhébb betegséggé alakítsuk. Ezt homotoxikológiai szakkifejezéssel regresszív vikariációnak nevezzük.

Megjegyzés: Egy áttétes rákbetegnél az is nagy eredmény, ha a rákos sejteket el tudjuk tüntetni és legalább nem rákos, degeneratív sejtekké alakítjuk, mert így az élet meghosszabbítható. Vagy például - lásd a fenti 6 fázis táblázatot - egy bőrrák betegséget egy krónikus bőrbetegséggé alakítva a súlyosabb állapot és leépülés megakadályozható. Tehát szakkifejezéssel élve bizonyos, egyénre szabott regresszív vikariációs technikával a beteget egy jobb szövetállapotú helyzetbe - 6. fázisból visszafelé az 5. fázisba hozzuk.  Persze a célunk az, hogy amennyire csak lehet visszamenjünk, akár az 1. fázisig és a beteget teljesen meggyógyítsuk.

Az alábbi 6 fázis táblázatban azt mutatjuk be, hogy egy pattanásból, kiütésből hogyan lehet asztma (például egy szupresszív kenőcsös allopátiás kezelés következményeként, ahol a kiütést befelé hajtják és asztma áll elő; vagy más tünetelnyomó okból áll elő ugyanez - progresszív vikariáció), és az hogyan oldható meg antihomotoxiás homeopátiás kezeléssel Dr. Reckeweg és Dr. Hahnemann módszerével úgy, hogy az asztma eltávozik a bőrön kialakuló kiütés által a testből és a beteg meggyógyul (regresszív vikariáció). Ebből adódik az a megfigyelés - amit a hagyományos orvoslás is tud - hogy egy ekcémából lehet egy asztma (progresszív vikariáció) és fordítva is, egy asztma egy kiütés útján ekcémába mehet át (regresszív vikariáció), ami jó jel, mert ezután gyógyulás állhat elő, ha tünetelnyomó módszerekkel nem teszik tönkre az esetet.

2. ábra - A betegségek átváltozása (vikariációja)

A későbbiekben látni fogjuk, hogy Dr. Hans-Heinrich Reckeweg homotoxikológiája egy olyan szisztematizált homeopátiás komplex módszert hozott létre, mely a homeopátiával szemben eddig szkeptikus orvosok sokaságát győzte meg a módszer hatásosságáról. Dr. Reckeweg szenzációs molekulárbiológiai bizonyításai meggyőzően igazolták azon vágyát, hogy összeolvasztotta a homeopátiát a hagyományos orvoslással. Nem maradhat sötét folt azok számára sem, akik molekulárbiológiával és hagyományos gyógyszerészettel foglalkoznak, mert a később bemutatott tudományos bizonyítékok egyértelműek. 

Megjegyzés: Az 1. kiválasztás fázistól a 6. neoplazma fázisig haladva minden egyes fázisban egyre több a szervezetben felhalmozódott homotoxin mennyisége. Ezzel a szervezet regenerációs képessége egyre csökken az egyre növekvő  toxin-felhalmozódás miatt.

De mielőtt továbbmennénk vizsgáljuk meg a 6 fázis táblázatot egy kicsit közelebbről. Mi állapítható meg belőle és hogyan?

3. ábra - A betegségek elmélyülése, rosszabbodása

A szerv- és szövetfajtákból lefelé indulva látható, hogy a bőrtől a csontokig mutató nyíl azt illusztrálja, hogyan juthat a betegség egyre mélyebbre a szövetekbe, miközben a vízszintes nyíl az mutatja, hogy egy egyszerű kiválasztásból (hasmenés, izzadás stb.) - ha annak okára nem figyelünk - hogyan lehet nagyon komoly betegség évek alatt, ha a korai, egyszerű tünettel nem foglalkozunk. Így lehet egy gyakori vizelésből és állandó felfázásból többszöri vesegyulladás majd laborleletekkel is igazolható veseelégtelenség (pl. emelkedett Se Kreatinin érték) évek alatt. Végül, ha ezt az állapotot nem kezelik, akkor idősebb korban zsugorvese majd súlyosabb betegség, esetleg vesedaganat állhat elő. Balról jobbra a többi szövet és szerv krónikus útja is végigkövethető az ábra segítségével. Az UV sugárzás és a környezetszennyeződés fokozódásával érdemes a bőr (kiütések, szemölcs, krónikus viszketés stb.) és a légutak (asztma, krákogás, allergiás fulladás stb.) elfajulásának útjára is figyelni. A vízszintes vonal - balról jobbra haladva - mutatja a betegségek egyre súlyosabb formáját.

A fenti ábra folyamata akkor is bekövetkezik, ha tünetelnyomó technikákat alkalmaznak a hagyományos orvoslásban azért, hogy a betegség hatásait gyorsan eltüntessék. Tehát az olyan jelmondatok, mint a  »...nincs idő a fájdalomra! Vegyük be a ....szert!« balul sülhetnek el, ha a készítmény tünetelnyomó módon működik. De erről később.

Ha természetes, azaz biológiai technikákat használunk - homeopátia, homotoxikológia, akupunktúra, elektro-akupunktúra, természetes alapú készítmények és gyógynövények stb. - akkor biztos, hogy tünetelnyomás nem áll elő. Az alábbi ábra az ilyenkor bekövetkező gyógyulást mutatja meg. Ugyanis ha a tüneteket elmulasztják, még nem biztos, hogy az azt okozó betegséget is meggyógyították.

4. ábra - A természetes gyógyulás

Tekintsük át még egyszer a 6 fázist röviden

Először következzék az, hogy Dr. Reckeweg szerint mi a homotoxin és a betegség:

»Homotoxinoknak azokat az anyagokat nevezem, melyek az emberi organizmus által olyan ellenreakciókat váltanak ki, melyek a 2-6. fázisig hatást mutatnak.«

»Azért nevezem az emberre káros toxinokat homotoxinoknak, mert vannak olyan toxinok, melyek bizonyos állatokra nem mérgezőek, de az emberre mérgezően hatnak. «

»A betegség a szervezet méreganyagokkal szembeni küzdelme. A betegség nem más mint a szervezet védelmi harca a külső és belső homotoxinok ellen és kísérlettétele arra, hogy a homotoxinok által okozott károkat ismét kompenzálja.«

Megjegyzés: Habár a betegség nem anyag, melyet Dr. Samuel Hahnemann már 1810-ben kijelentett híres Organon-jában a 11. §-ban a következőképpen:
»Ha az ember beteg, akkor tulajdonképpen a szervezetében mindenhol jelenlévő önálló életerő betegszik meg egy életellenes, dinamikus, betegséget okozó agens által...« Ennek alapján állítható, hogy azok a tünetek, melyeket látunk és az orvos diagnosztizál, illetve a fenti sejtekben keletkező homotoxinok csak a betegség tünetei, maga a betegség tényleg nem látható, mert a betegség nem anyag. Azonban a betegség, káros vízérsugárzás, antibiotikum, szteroid, rákos betegek sugárkezelése és egyéb káros terápiák, káros hatású tartósítószerek, rádióaktív, röntgen és nagy teljesítményű mikrohullámú sugárzás, romlott étel, sok káros mellékhatással bíró gyógyszer stb. - olyan elváltozásokat hoznak létre a sejtekben, melyek az említett behatások miatt tévesen működnek és belső homotoxinokat állítanak elő.  Ezzel a megjegyzéssel megállja a helyét Dr. Reckeweg fenti kijelentése.
1. Kiválasztás fázis
2. Reakció fázis
3. Depozíció fázis
Biológiai választóvonal
4. Impregnáció fázis
5. Degeneráció fázis
6. Neoplazma fázis

A felső három fázis a humán fázis, melyek kedvező prognózist és az öngyógyulás lehetőségét hordozzák magukban. Az enzimháztartás rendben van és a kiválasztási hajlam uralkodik a szervezetben.

Ezzel szemben a következő három sejtfázis (az első három fázistól a biológiai választóvonallal elválasztva) kétséges javulási prognózist mutat, ami az állapot rosszabbodásával, az enzimháztartás károsodásával valamint a toxinok további lerakódási folyamatával - retoxikáció - jellemezhető. Ebben a fázisban a sejtek valamilyen igazolható károsodása már jelen van.

A test védi magát a mérgekkel, a homotoxinokkal szemben és küzd ellenük. Ezt a folyamatot, küzdelmet nevezzük betegségnek. Vagy győz a szervezet ebben a küzdelemben, melyben a mérgeket hatástalanítja és kiválasztja, vagy többé-kevésbé sérül a homotoxinok által, illetve nem képes ellenállni azoknak. Végülis a homotoxinok által okozott különböző mértékű károsító hatásokkal állunk szemben, melyek a sejtfázisokban (4-6) a sejten belül enzimkárosodást vagy enzimblokádot hoznak létre.

A 6 fázis karakterisztikái a következőképpen foglalhatók össze:

A. A humán fázisban természetes öngyógyulási tendenciával; enzim károsodás nélkül, kedvező prognózissal.

 1. A kiválasztás fázis megfelel a homotoxinok fiziológiai vagy fokozott fiziológiai kiválasztó folyamatának, mint például vizelet, széklet, izzadás, nyál, orrváladék, fülzsír; nőknél hüvelyi folyás stb. 
 2. A reakció vagy válasz fázis (rendszerint gyulladás) azokat a patológiai kiválasztó folyamatokat mutatja, melyek gyakran lázzal együtt járnak, erős kötőszövet aktivitással, melyek végül is egy kiválasztó folyamat előkészületeit jelentik. Ilyenek például a nátha, váladékozó kiütések, ekcéma, fehér folyás stb. Minden gyulladás ide sorolandó.
 3. A depozíció vagy lerakódás fázis megfelel a homotoxinok lerakódásának a szövetekben, melyek elhízás, köszvény, különböző köves betegségek, reuma, izomkeményedés, érelmeszesedés formájában jelentkeznek, mely folyamatok azonban még visszafordíthatók.

B. Sejtfázisok tipikus rosszabbodási tendenciával. Sorvadás, lefogyás, atrófia. Enzimkárosodás. Radikálisabb toxinlerakódás. Kétséges gyógyulás.

 1. Impregnáció vagy méreg újra lerakódás fázis masszív méregjelenlét és az 1-3 fázis blokádjának következménye miatt előálló enzim és génkárosodás chemoterápiától, antibiotikumtól stb. Egy olyan toxikus sejtszövet-károsodással karakterizált állapot, ahol a homotoxinok az első fázisokban biológiai átalakulás és méregtelenítés útján nem tudtak kiválni és származási helyükre visszakerülve fokozott toxinosodást váltanak ki, ahol a sejteket károsítják. Ezzel egy radikálisabb, rosszirányú folyamat indul el. 
 2. Degeneráció vagy elfajulás fázisban több blokád és újra toxinosodás áll elő, ami annak a következménye, hogy az újra meg újra fellángoló reakció fázist hatásos hagyományos gyógyszerekkel többször elnyomták és ez az eljárás fokozott enzimkárosodást okozott. Ilyen degenerációs fázisok például a leukémia, multiplex szklerózis és hasonlók. Ugyanilyen állapothoz vezet az, ha a kiválasztás fázisban lévő betegséget (pl. fokozott láb és egyéb izzadást) meggátolnak, elfojtanak vagy az impregnáció fázisban nagyhatású szerekkel a degeneráció fázisba hajtanak.
 3. A neoplazma vagy újraképződés fázis a carcinotoxinok hatására áll elő. Már az impregnáció fázisban előállnak sejtkárosodások a sejteken belül. Dr. Warburg szerint a sejtlégzést elősegítő enzimeknek van nagy jelentősége a neoplazma fázis kialakulásában. Ebbe a fázisba soroljuk a daganatos megbetegedéseket, azok közül is azokat melyek biztosan homotoxikózis eredetűek.

Az ember nagy védelmi rendszere

Dr. Reckeweg 1948-49-ben megszületett homotoxin tanában a mérgekkel szembeni védelmet az alább látható nagy védelmi rendszerben foglalta össze.

5. ábra - Az ember nagy védelmi rendszere

A nagy védelmi rendszer öt alrendszerre osztható, melyek mindegyike hatást gyakorol a középen lévő homotoxinra, a betegséget okozó méregre. Mérgek jelenléte esetén a fenti öt rendszer lép akcióba. 

Az alábbiakban az öt védelmi alrendszer lényegesebb akcióit mutatjuk be:

 1. A retikuloendothel rendszer magában foglalja az antitestképzést és bizonyos tároló funkciókat. A toxinokkal szemben antitesteket képez. Antigén-antitest reakció játszódik le a kötőszövetben, melynek gyulladás a következménye. Ennek azonban csak egy része válik láthatóvá. Az AAR méregtelenítő folyamatnak felel meg, melyben a homotoxinból (antigén) és a vele szemben képződött antitestből (gamma-globulin) egy új, nem mérgező test (homotoxon) képződik.
 2. A hipofízis elülső lebeny-mellékvese kéreg-folyamat (HEL-MVK) esetén bizonyos hormonok lépnek akcióba, melyek relészerű vegetatív átkapcsolást hajtanak végre. Az itt említett Dr. Hoff szerinti vegetatív átkapcsolás szerű folyamatból adódóan szimpatikus tónusban és savas anyagcsere állapotban kalciumszint (Ca) emelkedés áll elő, melynek következtében a testhőmérséklet is emelkedik, valamint bizonyos folyamatok felgyorsulnak. Ebből előáll egy olyan fokozott mirigy és idegrendszer működés, mely a homotoxinok elleni védekezést erősíti.
 3. Az idegreflexek által megvalósított neurális, mérgekkel szembeni védelem a kötőszövet segítségével az ismert idegingerlést elősegítő anyagok (noradrenalin, acetilcholin) által válik hatásossá. Több korábbi kísérlet bebizonyította azt, hogy a mérgek nagy mennyiségben tönkreteszik a szervezetet, de nagyhígítású mérgek (homeopátia) segítségével ellenkezőjére fordul a dolog. Ebből adódik a következő tétel:

Nem nagymennyiségű dózissal tönkretenni az esetet, blokkolni az enzimeket, hanem közepes vagy kis dózissal ingerelni, fokozni az enzimkiválasztást és rehabilitálni, regenerálni  a dolgokat úgy, mint ahogyan ez az Arndt-Schulz féle biológiai alaptörvényből következik.

Ebben az esetben - a szövetek sérülésekor - gyulladás kíséretében a homotoxin behatására egy méregtelenítő folyamat indul el, melyet elnyomni, megállítani nem szabad, legfeljebb és főleg biológiai - homeopátiás és homotoxikológiai módszerekkel - a tisztító gyulladás támogatását szabad végrehajtani. A gyulladás úgyis elér egy tetőpontot, végrehajtódik a méregtelenítés és lecsengve elmúlik a testhőmérséklet emelkedés. Ennek a folyamatnak a nem biológiai gátlása (antibiotikummal, szteroiddal és más radikális chemoterápiával), elnyomása retoxikációhoz vezet, aminek az a következménye, hogy a még könnyen eltávolítható mérgek később beépülnek és a 6 fázis táblázat szerinti 4. impregnációs fázis áll elő, ahelyett hogy a gyulladásos folyamat (2. fázis) az 1. fázis kiválasztási folyamatán keresztül meggyógyulna. Előáll a progresszív vikariáció és az út az 5. degenerációs fázis felé ki van kövezve, mely determinált utat jelent a daganatos betegségek felé (6. neoplazma fázis).

 1. A májméregtelenítés a homotoxin lekötés által karakterizált. Két mérgező faktorból (homotoxin) a máj méregtelenítő enzimei által egy harmadik nem mérgező anyag a homotoxon képződik az általános méregtelenítő funkcióknak megfelelően.
  Homotoxin (mérgező) + homotoxin (mérgező) = homotoxon (nem mérgező)

Nemcsak számos intermedier anyagcsere produktum, mint a kénsav, fenol, histamin, mérgező gyógyszerek stb., hanem majdnem minden a táplálékkal felvett méreganyag - amennyiben lehetséges - a májban méregtelenítődik. Civilizációnkban egyre több méreggel találkozunk (alkohol, drogok, kávé, tartósítószerek, nem széleskörűen kipróbált szintetikus gyógyszerek, mesterséges élelmiszerszínezékek stb.), ami egyre nagyobb kihívás a máj számára és egyre gyakoribbak a májbetegségek és egyre gyakrabban van szükség májtranszplantációra.

 1. A kötőszövet átfogó drainage rendszer, ami a sejtből jövő hulladék anyagokat felveszi és a nyirokvezetékeken keresztül elszállítja vagy tárolja, éppen úgy mint ahogyan a belekből felszívódnak a zsírok, aminosavak stb. A kötőszövet tároló helye a különböző intermedier produktumoknak, tápanyagoknak, zsíroknak glykogeneknek stb., de ide kerülnek a káros, terhelő anyagok (pl. sertés-toxinok) is, melyeket később a szervezetnek egy reakció fázison keresztül ki kell választania.
Megjegyezzük, hogy az antitest képzés alá van rendelve a fent említett enzimvezérlő folyamatoknak, ami fontos a homotoxinok ellen fellépő sejtműködések normalizálásában. A mérgek elleni folyamatokat antihomotoxika-bioterapeutika alkalmazásával vezérelni tudjuk úgy, hogy annak működését megerősítjük.

Három homotoxikológiai eset

Az alábbiakban - a fenti anyag jobb megértésének kedvéért - Dr. Reckeweg néhány jellegzetes betegesetét mutatjuk be a 6 fázis táblázat segítségével, melyből az is jobban kiderül, hogyan segít nekünk a táblázat a betegség lefolyásának megítélésében és a terápia kimenetelében.

1. Az alábbi eset egy egyszerű vírusfertőzéses influenzát vezet végig a 6 fázis táblázaton. Ez egy akut eset. Nézzük meg miről is van szó?

6. ábra - Az influenza természetes gyógyulása

Az influenza mint vírusos betegség sejtfázisú impregnáció (4. fázis), jobbra a biológiai választóvonaltól, mert a vírus (egy toxin) a sejtbe hatol. Ha a szervezet méregtelenítő funkciója beindul az influenza vírus ellen, akkor a közismert lázas hörghurut áll elő, majd végül a betegség köpet, izzadás és gyakran hasmenés formájában a vírusok eltávozásával néhány nap - általában 1 hét alatt - befejeződik. Azonban, ha nem biológiai úton kezelik az esetet és azt elnyomják, a lázat erőszakkal radikális szerekkel megszüntetik, akkor az eset könnyen tüdő TBC-be (progresszív vikariáció) fordulhat és az eset krónikussá válik.

2. Egy 24 éves nő esetét mutatjuk be, akit irritált erős hónaljizzadása, melyet krémmel »sikeresen megszüntettek«. Nem sokkal a krém alkalmazása után epilepsziás tünetek jöttek elő. Sejtfrissítő, természetes biológiai terápiával újra előállították az izzadást, majd kikezelték az epilepsziás tünetekkel együtt.

7. ábra - Hónaljizzadás rosszirányú elváltozása

Mi is történt itt? A keletkező túlzott izzadást krémmel elnyomták, a betegséget befelé hajtották, mely jelen esetben az agy irányába vette az útját és epilepsziás rohamokat állított elő. A hónaljból mehetett volna a szív irányába is, ahol magas vérnyomást vagy szívtájéki fájdalmat (angina pectorist) okozhatott volna. A beteg hajlamától függ, hogy a befelé hajtott betegség mely testrészt vagy szervet támadja meg.

A tanulság tehát az, hogy a fokozott izzadás a szervezet tisztító folyamatának természetes működése, azt krémekkel spray-vel és más külső készítménnyel elnyomni nem szabad, hanem ki kell deríteni az okát  - lehet, hogy magas a homotoxin érték, túl sok húst vagy allergént tartalmazó ételt eszünk - és természetes terápiákkal, étrendváltással kell az izzadást normális mennyiségűre redukálni.

3. És végül legyen itt egy bártulajdonos férfi esete, akit gyakori gonorreás fertőzése miatt egy klinikán sulfonamiddal kezeltek. A kezelések után az egyik napon a herék jelentős duzzanata állt elő, ami később here szarkómává fajult, és ezt követően tüdőáttétbe torkollott, ami a beteg halálához vezetett.

8. ábra - Gonorrea here szarkómává és tüdőáttétté fajulása

Ebben az esetben nagyteljesítményű, szupresszív szerrel elnyomták a tünetet, mellyel átmenetileg elmulasztották a gyulladást, azonban a betegség krónikussá vált és rákáttétbe csapott át. Ez azért történt, mert az estet nem lehetett kikezelni a sulfonamiddal. Természetes gyógymódot kellett volna alkalmazni és akkor a beteg meggyógyult volna és nem állt volna elő rákáttét és halál.

Dr. Hans-Heinrich Reckeweg többi technológiája

Alább felsorolásszerűen megemlítjük azokat az egyéb homotoxikológiához szorosan hozzátartozó módszereket és gyógyszercsoportokat, melyeket Dr. Reckeweg a sejtreguláció, sertéspreparátumok és egyéb technológiák terén létrehozott. Ezekről részletesebben a tudományos alapok részben teszünk említést, de olvashat róluk rövid összefoglalót ezen az oldalon a jobboldali szövegsávban is.

 1. Kombinált készítmények
  1. Speciális preparátumok (pl. Cralonin, Vertigoheel, Traumeel S stb.)
  2. Homaccordok (pl. Aconitum-Homaccord)
  3. Composita-preparátumok (pl. Echinacea compositum S)
 2. Homeopátiás mono komponens készítmények
  1. Egyedi potenciák (általában D6, D200 de adott szereknél D5, D6, D8, D10,
   D12, D15, D30, D60, D100 és D200-as potenciákban is)
  2. Potenciaakkordok (Injeel és Injeel forte)
 3. Homeopatizált allopatikák (pl. Penicillin-Injeel)
 4. Katalizátorok (pl. Ubichinon-Injeel)
  ide sorolandók a citromsavciklus katalizátorai is
 5. Nozódák (pl. Asthma-Nosode-Injeel)
 6. Sertés szervpreparátumok (pl. Cerebrum suis-Injeel)

Összefoglaló

A teljesség igénye nélkül összefoglaltuk Dr. Hans-Heinrich Reckeweg homotoxikológiájának elméleti és gyakorlati alapjait. Megismerkedtünk a 6 fázis táblázattal és azzal, hogyan helyezhetjük el benne az akut és krónikus betegségek lefolyását és gyógyítását. Arra is fény derült, hogy az immunrendszer nem csak a nyirokrendszer, a lép és a csecsemőmirigy valamint a csontvelő, hanem számos - főleg enzim - folyamat összessége. Az orvostudomány állandó fejlődésben van, ezért az itt leírtak változhatnak, azonban a fő lényeg a 6 fázis táblázatban, valamint a természeti törvények soha nem változnak - mint ahogyan ezt Dr. Reckeweg is kijelentette. A tudományos alapok linken kicsit részletesebben szólunk a lehetséges homotoxikológiai terápiáról és annak molekulárbiológiai magyarázatairól és törvényszerűségeiről.

A homotoxikológia néhány kérdése

Először a legfontosabb tisztázni azt, hogy manapság Dr. Hans-Heinrich Reckeweg homtoxikológia tana illeszkedik-e mostani modern világunkhoz az orvoslásban és biológiai orvoslásban. Ha a középső tartalom szövegében megismerkedünk a homotoxikológia alapfogalmaival, akkor némi gondolkodás után rájövünk arra, hogy soha nem volt annyira aktuális Dr. Reckeweg homotoxikológia tana, mint manapság.

Felmerül a kérdés, hogyha ez így van, akkor miért olyan ismeretlen e téma Magyarországon?

Nem nehéz kitalálni. Új gondolkodás a magyar orvoslásban nehezen tud gyökeret verni különösen akkor, ha az orvoslás még mindig megmarad molekulárbiológiai nézetei mellett és nem akar a bioenergiákkal és a homeopátiás gyógyszerek gyógyító energiáival foglalkozni. Ha pedig úgy nézzük, hogy Dr. Reckeweg homotoxikológiája tisztán molekulárbiológiai tan, akkor meg az lehet vele a baj, hogy erősen kapcsolódik a homeopátiához, melynek Magyarországon nagyon sok ellenzője és kritikusa van. Aki azonban tudja, hogy a homeopátia tudományos tényekre épül és gyógyított már sikerrel homeopátiával vagy őt gyógyították sikerrel homeopátiával, annak nem lesz nehéz megérteni a homotoxikológia lényegét.

Mivel a homotoxikológia alapja a homeopátia, célszerű kicsit megvizsgálni a homotoxikológia és a homeopátia közötti különbségeket és hasonlóságokat.

Dr. Hans-Heinrich Reckeweg kiválóan és pontosan ismerte Dr. Hahnemann munkásságát és Organonjában összefoglalt csaknem 300§-t. Orvosbiológiailag, molekulárbiológiailag és gyógyszerészetileg persze messze többet tudott az orvostudomány fejlődése miatt, mint elődje Dr. Hahnemann.

A homotoxikológia azonosságai a homeopátiával

Az azonosság az, hogy a homotoxikológia mindenben figyelembe veszi Dr. Samuel Hahnemann tanításait, az alkalmazott gyógyszerek és injekciók kivétel nélkül mind homeopátiásak. Potenciájuk általában D2-től D1000-ig tartanak. Azonosság az is, hogy úgy mint a klasszikus homeopátiában a simile elv érvényesül a gyógyszerek kiválasztásában. Fontos tény az is, hogy a homotoxikológiában is előállhat az ún. első rosszabbodás. A terápia során ugyanolyan homeopátiás gyógyulás zajlik le, melyet Dr. James Tyler Kent híres 12 pontjában összefoglalt.

A homotoxikológia homeopátiától való eltérése

A legszembetűnőbb eltérés két területen van. Az első az, hogy a monokomponensű gyógyszerek helyett a homotoxikológia gyakran alkalmaz komplex homeopátiás gyógyszereket. A másik eltérés a gyógyszerformában mutatkozik meg. A homotoxikológia a szokásos globolus helyett inkább tabletta, cseppek és injekció gyógyszerformát alkalmaz és ezzel eltér a hahnemanni gyógyszerformától. Ez azonban nem hátrány, hanem előny, mert Dr. Reckeweg rájött arra, hogy injekció formában beadva a homeopátiás gyógyszer akár több százszor nagyobb erővel dolgozik, mintha ugyanazt a gyógyszert globulus formában adtuk volna be. A Pszichoszintézis Labor kutatásai közben ezt teljesen igazolva látta.

Érdekes még a klasszikus homeopátiától való azaz eltérés, amikor injekció oldatba ugyanannak a homeopátiás gyógyszernek több potenciáját teszik bele. Ezek az ún. potencia-accordok vagy szélessávú monokomponensek. Nagyon mélykrónikus és egyben gyulladt szöveteknél használata igen előnyös lehet.

Különleges
homotoxiás injekciók

Különleges a homotoxikológiában a suis preparátum injekciók alkalmazása. Mivel a sertés szöveteiben igen sok a toxin, a belőle készült injekciók kiválóan alkalmasak a homotoxinok eltávolítására és a toxinnal telített szerv vagy szövetterület energiáinak visszanyerésére, a toxikózis utáni meggyógyításra.

Molekulárbiológiailag és orvosbiológiailag azonban a legfigyelemre méltóbbak a különböző intermedier katalizátor injekciók:

A) katalizátor csoport

A citromsav-ciklus savai és sói.

A citromsav- vagy más néven trikarbonsav-ciklus a  sejtanyagcsere nélkülözhetetlen folyamata. A citromsav-ciklus alkotóelemeit egyenként tartalmazó injekciósor vagy egyedi alkotóit tartalmazó homeopátiás injekciók képesek a citromsav-ciklus blokádjainak feloldására. Ezzel ezen injekciók különösen sejtkárosodáskor - a 6 fázis táblázat meghatározásaival élve - az impregnáció(4), degeneráció(5) és a neoplazma(6) fázisban használhatók igen hatásosan.

A citromsav-ciklus injekciók:

acidum cis-aconiticum, acidum citicum, acidum fumaricum, acidum α-ketoglutaricum, acidum DL-malicum, acidum succinicum, baryum oxalsuccinicum, magnesium-manganum-phosphoricum, natrium oxalaceticum, natrium pyruvicum

B) katalizátor csoport

chinonok valamint egyéb intermedier setlégzés katalizátorok

Ezek a homeopátiás injekciók a molekulár és sejtbiológiában valamint a biokémiában jártas orvosok és kutatók számára hihetetlenül nagy lehetőséget nyújtanak az impregnáció(4), degeneráció(5) és a neoplazma(6) fázisban  lévő sejtkárosult betegek számára.

intermedier légzéskatalizátor injekciók:

anthrachinon, chinhydron, glyoxal, hydrochinon, methylenblau, methylglyoxal, naphthochinon, para-benzochinon, trichinoyl, ubichinon

C) katalizátor csoport

Stimulatív ható katalizátorok, melyek a sejtek anyagcsere és légzésfunkcióira hatnak. Alkalmazásuk szintén magas szintű homotoxikológiai molekulárbiológiai ismereteket követel.

Néhány a több tucat közül:

acetylcholinchlorid, acidum L(+)-asparagicum, acidum glutaminicum, acidum L(+)-lacticum, ACTH, adrenalin, cerium oxalicum, coenzym A, cortison, cystein stb.

A 6 fázis táblázat fontossága

Dr. Hahnemann már az ő korában - az 1810-es években - kísérletet tett arra, hogy a betegségek átalakulását, ha úgy tetszik az emberi szervezetben való mozgását valamint a betegségek fajtáját meghatározza. Ez volt az ún. miazma tan. A betegségek két nagy csoportját - melyet ma is megkülönböztetünk - akut illetve krónikus miazmának nevezte el. Vagyis a mai akut, azaz főleg gyulladásos és a krónikus betegségek két nagy csoportját különböztette meg.

A krónikus betegségeket karakterisztikájuk alapján három nagy csoportra osztotta: pszóra, szikózis és szifilisz. A pszórát minden betegségek alapjának, melegágyának nevezte és ennél komolyabbnak a belőle származó szikózist és szifiliszt.

Ez a tan olyan bonyolult és nehezen érthető a mai orvostanhallgatók és orvosok számára, hogy még a homeopátiás orvosi praxisban sem nagyon terjedt el a betegségek e szerinti megítélése, felosztása.

Fordulatot Dr. H.-H. Reckeweg 6 fázis táblázat tana hozhat. A betegségek kezelés közbeni változása - különösen a kórházi betegeknél, de a háziorvosi praxisban is - sokszor zsákutcába viheti az esetlefolyások pontos megítélését. Ha pl. nem tudjuk megítélni azt, hogy egy súlyos magasvérnyomásos beteg hátán keletkezik a terápia hatására egy nagy gennyes furunkulus, de vérnyomása javulni kezd, akkor biztos, hogy jó irányba halad a kezelés, akkor bajban vagyunk. Ebben segít a 6 fázis táblázat.

A fenti példát véve látható, hogy a magas vérnyomás sikeres csökkentése + a háton keletkező gennyes furunkulus igazán jó prognózis a beteg és az orvos számára is. Hogy miért? Azért mert a betegség bentről kifelé haladt a belső szövetterületektől a külső szövetterületek felé, a kötőszövet és a bőr irányába. Dr. H.-H. Reckeweg 6 fázis táblázata szerint az impregnáció(4) fázistól vissza a kiválasztás(2) fázison át megvalósult a regresszív vikariáció vagyis természetes orvosbiológiai folyamat zajlik és a természetes gyógyulási folyamatok szerint történik minden, a beteg meg fog gyógyulni.

Akár a kórházi vagy a háziorvosi praxisról beszélünk láthatjuk, hogy milyen hasznos a 6 fázis táblázat segítségével a gyógyulási folyamat figyelése. Nem tévedhetünk el a fellépő tünetek halmazában. A beteg tüneteit és a felmerült jelenségeket gyorsan osztályozhatjuk és azt is azonnal megítélhetjük, hogy regresszív vagy progresszív vikariációról van-e szó. A terápiát ennek megfelelően gyorsan módosíthatjuk a természetes gyógyulási folyamatok visszaállítása és a progresszív folyamatok leállítása érdekében.

A fentiekből következően tehát a 6 fázis táblázat krónikus és akut tünethalmazok esetében igen gyors iránymutató lehet a mai betegek olykor igen bonyolult tünetképei esetén.

Homotoxikológiai
orvosi könyvek

Homotoxikológiai
gyógyszer-katalógusok
Heel & Aurelia
kiadványok


© PSZICHOSZINTÉZIS LABOR - Minden jog fenntartva
Szabadon átvehetők más honlapra a honlapunkon lévő anyagok, ha az átvett anyag végén egy link szerepel a Pszichoszintézis Labor honlapjához
A honlapot a következő böngészőkön teszteltük:  Internet Explorer 7 és 8-as,  Firefox 3.57, Opera 10.63, , Safari 3.1.1.(525.17) 
Ajánlott felbontás: 1024x768