HOMEOPÁTIA

a természetgyógyászat királynője


Organon 6. kiadás, 68. §

»A homeopátiás gyógyulásnál a rendkívülien kevés gyógyszeradag,
- ami ennél a  gyógymódnál elengedhetetlen - arra elegendő,
hogy a hasonlóság elvnek megfelelően a homeopátiás
gyógyszerbetegség az eredeti természetes betegséget éppen leküzdje.«

Dr. Samuel Hahnemann

Mi a homeopátia?

- önálló orvosi gyógyító rendszer -

Nem könnyű néhány mondatban teljesen érthetővé tenni, hogy mi is az a homeopátia, de megkíséreljük az összefoglalást. Egy biztos, a homeopátia az orvoslás egyik formája. Létezik a kínai orvoslás az akupunktúrával és külön elméleti és gyakorlati rendszerrel, a hagyományos orvoslás szintén a saját elméleti és gyakorlati rendszerével és léteznek még más természetgyógyászati orvosi rendszerek is. Nos, a homeopátiás orvoslás is egy ilyen elméleti és gyakorlati orvosi rendszer, melyben benne foglaltatik a beteg vizsgálatának sajátos homeopátiás módszertana, a homeopátiás gyógyszer elkészítésének egyedi metodikája is. A homeopátiát egyébként a természetgyógyászat királynőjének is szokták nevezni. Mint később látni fogjuk joggal, de kezdjük mindjárt az elején. A homeopátia szó napjainkban már ismert, de nem tudjuk mit is jelent igazán. A kifejezés a homeopátiás orvoslás megalapítójától a német Dr. Samuel Hahnemann-tól (1755-1843) származik. Ez a szó az allopátiára (a görög allon=másként, mással) vezethető vissza. Az allopátia ugyanis a hagyományos orvoslás - ezek szerint görögből - megalkotott neve.

A homeopátia ellenben tehát a görög homoion=hasonló és a pathos=szenvedés szóból keletkezett. Magyarországon Hahnemann idejében ezért joggal magyarul »hasonszenvi«, szó szerint: hasonló szenvedés  gyógymódnak nevezték. Egy gyakorlati esettel illusztrálva például gyulladt, égett sebre a hagyományos orvoslás hideget javasol, a gyulladást adott esetben jegeli, de tudjuk, hogy a gyakorlott szakács, ha a gázlánggal megégeti a kezét, akkor nem szalad, hogy azt hidegvíz alá tegye, hanem gyorsan beledugja a forró húslevesbe! Miért? A hagyományos orvoslás a meleget a hideggel orvosolja, de mit csinált a szakács? A forrót a nem olyan forróval kezelte, tehát hasonlót, a hasonlóval, forrót a meleggel. A fájdalom hamarabb elmúlik és dolgozhat tovább.

A homeopátia törvényei

A következőkben a szakács példájából kiindulva vizsgáljuk meg milyen törvényei vannak a homeopátiának és azt, hogyan készülnek a homeopátiás gyógyszerek? Első homeopátiás törvény: a hasonlót a hasonlóval gyógyítani. (latinul, Hahnemann doktor szerint: Similia similibus curentur) Ez a szimile elv, szabály - a hasonlóság elve. Mi az, hogy hasonló? Az, hogy majdnem ugyanaz, de mégsem. Nézzünk máris egy homeopátiás példát a hasonlóság elvére: azok, akik fiatal korukban kipróbálták a cigarettát vagy életükben először gyújtottak rá, talán emlékeznek arra, hogy mi történt a füst első letüdőzése alkalmával? Szédülés állt elő, migrénszerű fejfájás, könnyezés, a nyál összefutott a szánkban; az arc és a végtagok sápadtak lettek a kapilláris erek összehúzódása miatt; orrnyálkahártya izgalom és krákogás állt elő; hányinger és émelygés lépett fel, tengeri betegségre emlékeztető állapot keletkezett; a gyomorból a bal kéz irányába sugárzó fájdalommal tetőződött a helyzet, a légzés nehézzé vált és heves szívdobogás kezdődött. Ha a nikotinbevitel túl heveny volt még hányás is előállt. A végtagok hideggé váltak. Ha becsuktuk a szemünket és ha túl meleg volt vagy túl hideg, akkor a helyzet még rosszabbá vált, azonban friss levegőn ezek a tünetek természetesen enyhültek. - Mi is volt ez az esetleírás? A dohány azaz a Tabacum gyógyszerképe. Miért gyógyszerképe? Mert a homeopátiában a Tabacum nevű homeopátiás gyógyszer képe, hatása jelentkezett az első cigaretta elszívásakor. Második homeopátiás törvény: gyógyszerpróba egészséges emberen. A fenti eset egy gyógyszerpróbának is felfogható, melyet egészséges emberen végeztünk. Nos, a Tabacum gyógyszerképéből következik, hogy ezzel a gyógyszerrel olyan beteg embert gyógyíthatunk meg, akinek hasonló tünetei vannak, persze nem feltétlenül a cigarettától, ugyanakkor  az első cigaretta által okozott fenti tüneteket is elmulaszthatjuk a Tabacum nevű homeopátiás gyógyszerrel. A hasonlóság nem csak abban rejlik, hogy hasonlóak a tünetek, hanem abban is, hogy a beteggel nem dohánylevelet vagy szivart rágatunk el, hanem a dohányból készült, hígított és energetizált (potenciált) homeopátiás gyógyszert vetetjük be. A Tabacum nevű homeopátiás gyógyszer egészséges embernek beadva hasonló tüneteket - de jóval enyhébbeket - fog kiváltani, mint a cigaretta. Felmerül a kérdés. Mennyiben más a homeopátiás gyógyszer hatása, mint a tiszta dohányé? Miért nem lehet a beteg emberrel egyszerűen dohánylevelet etetni, hogy elmúljon a betegsége? Két dolog miatt. 1. A natúr anyag formájában beadott dohány tovább betegítené, mert túl tömény formában kerülne a szervezetbe, így mérgezési tünetek állnának elő; 2. Mert az adott betegség leküzdésére a dohányból keletkeztetett nagyobb rezgésszámú, anyagtól távolabbi - potenciálás, rázás - utján nyert energiára van szükség.

A homeopátiás gyógyszerek készítése, gyártása

Mi az a potenciálás és miből készülnek a homeopátiás gyógyszerek? Ez egy olyan eljárás, ami a homeopátiás gyógyszert messze megkülönbözteti az összes többi gyógyszertől. A homeopátiás gyógyszerek egyaránt készülnek növényekből, sókból, savakból, kémiai elemekből és egyéb szerves származékokból, sterilizált kóros szövetekből. A gyógyszer gyártására használt potenciálási folyamat nem egyszerűen hígítás, mint azt sokan írják, hanem egy hígításból-rázásból álló dematerializáló folyamat. 3 féle potenciálási eljárás van a kiindulási anyag és az oldószer arányának tükrében. Ezek a C, D és LM potenciák. Mi most a gyors megértésre törekedve csak a C potenciákat (centimizal, 1:100) említjük. Itt az eredendő törzsoldatból - legyen az pl. a Tabacum, a dohány levelének alkoholos oldatban ülepített felső része melyből 1 részt veszünk és 100 rész hígító oldatot adunk, rendszerint  50%-os alkohol-víz oldatból. Ha ezt az 1:100 hígítású oldatot egy lezárt üvegben még 10-szer meg is rázzuk, erősen, vagy kemény fedelű könyvhöz ütjük - rendszerint Bibliához szokás - , akkor ezt nevezzük a C1-es hígításnak; ha ebből a potenciált C1-es oldatból veszünk ismét 1:100-ad részt (100 cseppnyi oldatból 1 cseppet) és új tiszta 50%-os alkoholos oldatban megrázzuk a fenti módon, akkor ez már a C2-es hígítás lesz… és így tovább. Dr. Samuel Hahnemann saját maga készítette gyógyszereit és C30-ig vállalta a rázásokat, azonban később amerikai nagymester utódja, Dr. J.T. Kent már C200-ig jutott el kézi rázással! - gondoljuk meg mekkora munka volt ez. Ma már gépeket is igénybe vesznek a potenciáláshoz, így C1000-es (M), C10.000-es (XM) és C100.000 (CM), sőt ritkán C1000.000 (MM) potenciákat is elő lehet állítani. A magaspotenciájú homeopátiás gyógyszerek (C200, M, XM, CM és MM) messze kiemelkedőbb teljesítményt nyújtanak, mint az alacsonypotenciásak. Ezeket azonban csak kiváló szakemberek, speciális homeopátiás orvosok tudják jól használni. Ezekkel olyan betegségek gyógyíthatók meg, melyeket az alacsonypotenciás szerekkel nem tudunk meggyógyítani. Adott esetben - tehát nem minden esetben - kezdődő, igazolt rákos állapotok is sikerrel orvosolhatók - lásd honlapunk esettanulmányok részében. Homeopátiás gyógyszerformák: a homeopátiás gyógyszerek elkészült oldatait kétféle módon használják fel. 1. Cukorból készült golyócskákra viszik az alkoholos oldatot. Az alkohol elpárolog a gyógyszer energiája a cukorgolyócskában (globuli) marad. Tejcukor tabletta is készül már manapság, 2. Az oldatot (dilution) ampullákba téve injekciónak vagy ivóoldatnak készítik el. A homeopátiás injekciók  hatóanyagát többnyire NaCl oldattal szállítják 1-2 ml-es ampullákban, 10-50 db-os kiszerelésben.

Megjegyzés: A homeopátiás orvoslás megannyi bizonyított homeopátiás törvényt ismer. Itt csak kettőt említettünk. Ezen rövid ismertetőben azonban a többire nincs lehetőség részletesen kitérni. A PSZICHOSZINTÉZIS LABOR-ban lehetőség nyílik egy bővebb homeopátiáról szóló ismeretterjesztő előadáson való részvételre. A homeopátiáról még olvashat a homotoxikológia tudományos alapok című részben.

A homeopátiában kételkedőknek

A homeopátiában nem hívőkhöz szeretnénk most szólni. Mint minden ellenreakció és ellenvélemény abból indul ki, hogy az a téma ami ellen fordulnak az ellenzők számukra idegen, ismeretlen, netán misztikus és főleg tudománytalan. Az általuk gyakorolt kritikák mindaddig megmaradnak, amíg a lényeget meg nem értik.

Vörösmarty Mihály, nemzetünk nagy költője, a Szózat szerzője olyannyira értette Hahnamann doktort, hogy az alábbi vers született meg tollából Hahnemannról és a homeopátiáról:

Vörösmarty Mihály:
(1800-1855)

HAHNEMANN

1.

Eddig anyag harcolt anyag ellen a bús beteg ágyán,
S durva csatájok közt kín vala élni tovább.
De te jövél, s a parányokból felidézted az alvó
Szellemeket, s küldéd mesteri bűvöd alatt.
S újra szelíd nemtők kísérik az emberiséget,
És a halál retteg gyötreni áldozatit.

2.

Meghaltál, hogy kötve ne légy egy testhez örökké:
S lelked az ős elemek gyógyerejébe vegyült.

1844. július 27. előtt

A fenti versnél szebben és tömörebben talán senki sem tudná összefoglalni a homeopátia lényegét, de nézzük a rövid tudományos magyarázatot.

A homeopátia tudományos bizonyítása több, mint 50 éve megtörtént az úgynevezett Dr. Arndt - Dr. Schulz tanulmánnyal és Dr. W. H. Hauss kötőszövet-kortison kísérletével, aminek a lényege az, hogy egy oldatban adott anyagokból - vizsgálataink szerint az anyagok 93%-ából - 1:100.000-es homeopátiás hígításban, vagy nagyobban nagyobb hatásteljesítmény mutatható ki. Egy fontos dolog van azonban a hígítás során, ami a homeopátiás hígítást megkülönbözteti a sima hígítástól - és ez a homeopátia egyik lényege, ami nagyon fontos - hogy nemcsak hígítjuk az oldatot, hanem minden hígítási esemény után az oldatot 10-szer jól megrázzuk, az oldatot energetizáljuk. Ha ezt nem tesszük, akkor valóban csak nagyhígítású oldatot kapunk és nincs homeopátiás gyógyító hatás. A kritikusok azt hiszik, hogy az oldatot csak hígítják. Ha közülük valaki hallott arról is, hogy minden hígítási fok  után rázás is történik, akkor meg nem értik, hogy mit idéz elő a rázás. Nos, alább megpróbáljuk közérthetően és röviden elmesélni.

Mi is történik az oldatban, ha hígítjuk és rázzuk, majd megint hígítjuk és rázzuk? Nos, a mai fizika és molekulárbiológia vajmi kevés választ tud adni erre a kérdésre, mivel az orvosi molekulárbiológia sajnos még a mai napig is csak a newtoni fizika szintjén áll, ami azt mondta egykor, hogy az atom egy és oszthatatlan. Persze ezen már rég túl vagyunk. Mi homeopátiás kutató labor lévén olyan különleges vegyi-fizikai folyamatokkal foglalkozunk, ami a homeopátiás gyógyszerek gyártásakor lezajlik és el tudjuk mondani, hogyan működik a homeopátiás gyógyszer és azt is, hogyan néz ki a homeopátia jövője. Albert Einsteinhez kell fordulnunk. Mégpedig a híres-nevezetes E=m.c2 képletéhez. Ezek szerint a képletben az energia E egyenlő a tömeg m szorozva a fénysebesség c négyzetével. Mit is mond nekünk ez a képlet? Nézzük csak. Az E energia nem anyag, a c nem anyag, hanem sebesség, azaz a mozgás kifejezője. m a tömeg, az anyag. Nagyon röviden e képletből az olvasható ki, hogyha az anyagot mozgó helyzetbe hozzuk, akkor egy járulékos energia szabadul fel. Ez a felszabadult energia - mely a hígítások közötti rázáskor születik meg - az adott anyagra jellemző, abból keletkező, de merőben más hatású lesz. Ez az anyagból felszabadult energia képes lesz befolyásolni az anyagot - mert annál magasabb rendű - és képes lesz molekulárbiológiai befolyást gyakorolni az élő sejtekre, ezzel jelentős biokémiai változások előidézésére lesz képes az így energetizált anyagból származó energia, ami nem más mint a homeopátiás gyógyszer gyógyító ereje.

Tehát a homeopátiás gyógyszerben nemhogy nagy hígítású anyag van, sokszor csak néhány molekulányi gyógyszer, de az alábbi példából adódóan az ott leírt hígítási foktól egy molekulányi vagy atomnyi anyag sincs az oldatban, csak a hordozó anyag - rendszerint tejcukor (globulus) vagy hordozóoldat (gyakran 50%-os alkohol) - és az ahhoz tapadt homeopátiás fent nevezett energia. Így a gyógyszert belül és körbe körülveszi egy a kiindulási anyagra jellemző, de más hatású gyógyító energiafelhő, melynek mérete akár 50cm vagy nagyobb is lehet. A Loschmidt féle szám, 1023 alapján már egy gimnazista is kiszámíthatja, hogy egy D23 illetve C12 hígítású homeopátiás gyógyszerben már egyetlen egy gyógyszermolekula sincs jelen a gyógyszer mégis erős gyógyító hatást mutat, sőt a C200-as még többet, a C10.000-es még a C200-asnál is többet. Miért van ez így? Nagyon egyszerű. C200-as homeopátiás gyógyszernél 200-szor kell megcsinálni a hígítás és rázás folyamatát, tehát az ilyen sokszor végrehajtott rázás 200x10=2000 beindít egy energetizáló folyamatot és ezzel a gyógyszer energiája megsokszorozódik és mint egy a rádióadó antennát körülvevő rádióhullámú energia a hordozó anyag körül gyógyító energiamezőt hoz létre. Ez a tény tudományosan bizonyított, ezért az OGYI-nál és az EU minden tagállamában, Oroszországban az USA-ban és a világ szinte valamennyi országában a homeopátiás szerek, mint valóságos gyógyszerek vannak törzskönyvezve.

Az anyagok fent és alább leírt homeopátiás hatása a homeopaticitás tudományosan tehát több, mint 50 éve bizonyított. A hoemopaticitás véletlenszerűen - azaz akaratlanul - is beigazolódott bizonyos enzimkísérletek lefolytatásánál.

A fent elmagyarázott homeopátiás hatás felhasználásának jövője

A hitetlenek számára a homeopátia jövője még elképesztőbb lehet, pedig az itt leírt dolgok, fejlesztések már léteznek 2001 óta. A nyugatnémet Göppingenben székelő STAUFEN-MP GmbH & Co. KG egy törvényi szigorítás miatt nem gyárthatott többé bizonyos homeopátiás oldatokat. A homeopátiás gyógyszer gyártó cég szorult helyzetbe került és azon gondolkodott, hogy a még engedéllyel legyártott injekciós ampullákból a gyógyszer energiát hogyan lehetne átvinni egy másik hordozó oldatot tartalmazó, de gyógyszert nem tartalmazó ampullára, ugyanis ennek gyártására az engedély megmaradt. Hosszabb tanakodás, munkacsoportok és elektromos orvosi műszergyártókkal való konzultációk után megszületett a csoda!

Egy olyan elektronikus készülék - lásd a képet feljebb - született meg, ami képes arra, hogy a fent már említett homeopátiás gyógyszerenergiát méréstechnikai úton értelmezze, a gyógyszerből érkező egyedi információt rögzítse és az információt egy számítógéppel feldolgozza. A cél az volt, hogy egy homeopátiás gyógyszer karakterisztikus rezgésmintáját lehetőleg tökéletesen és hamisítatlanul, mint »digitális ujjlenyomatot« rögzítse és később egy felvevő hordozó médiumra - ampullára, melyben speciális hordozófolyadék van - továbbvigye.

Ezzel manapság lehetővé válik a legmodernebb kommunikációs technika segítségével a gyógyszerspecifikus információk tárolása és tetszőleges időben való visszahívása.

A technológia

A fenti technikai alapokra épülve a STAUFEN-MP orvosi készülékgyártókkal közösen minden feltételnek megfelelő olyan készüléket fejlesztett ki, ami képes egy anyag információját anyagtranszport nélkül egy másik anyagra - a hordozóanyagra - átvinni.

A jövő tehát úgy néz ki, hogy a gyógyszereket nem patikában, hanem egy CD-n vagy DVD-n fogják tárolni - mekkora helymegtakarítás! - és ha egy adott gyógyszerre szüksége lesz a betegnek, akkor a CD-ről kiválasztják a gyógyszert és ampullára vagy más hordozóra egyszerűen átmásolják a gyógyszerrezgést. Így a hordozó máris gyógyító szerré, azaz gyógyszerré változik. Ezt az eljárást egyelőre tesztampullák készítésére használják, de a Pszichoszintézis Laborban sikeres intenzív kísérletek folynak a továbbfejlesztés érdekében.

Irodalom

Dr. med. Eva Rasche (1996): Elektronische Homöopathie. Naturheilpraxis 1: 20-23
Dr. Ludwig W. (2001): Messtechnische Möglichkeiten und Grenzen, um die BIT beweisbar zu machen. Erfahrungsheilkunde 7: 406-408
Endler PC, Schulte J. (1996): Homöopathie und Bioresonanz. Physiologische und physikalische Voraussetzungen - Grundlageforschung.
Verlag Maudrich, Wien - München - Bern
Kuhn G. (2000): Tagungsbericht. Allgemeine Homöopathische Zeitschrift 6: 274-256
Prof. Dr. Benveniste (2000. VI. 3.): Beweisbarkeit der Wirkung hochverdünnter Substanzen.
Tagungsbericht. Allgemeine Homöopathische Zeitschrift
6/2000 AHZ: 252-253

Dr.Barthel & Dr.Barthel Anstalt, AG

Homeopátiás Orvosi Intézet

A nemzetközileg elismert intézetet - Barthel & Barthel Anstalt der Homöopathie - Dr. Horst Barthel és fia Dr. Michael Barthel alapította. Több tucat homeopátiás orvosi praxist támogató könyv és tankönyv kiadója. Dr. Michael Barthel homeopátiás gyógyszerkutatással és homeopátiás gyógyszerek gyártásával is foglalkozik. Honlapunk folyamatosan bővül és a különlegesebb, újabb Barthel féle gyógyszerek kis Materia Medica-ját rá fogjuk tenni a honlapunkra.

Most bemutatjuk a teljesség igénye nélkül a Barthel féle homeopátiás filozófiát, diagnosztikai és repertorizációs módszert, valamint azt az utat, ahogyan ez a homeopátiás orvosi módszer kiforrta magát az elmúlt évtizedekben, melyet a PSZICHOSZINTÉZIS LABOR is a magáénak vall, hiszen ezzel a módszerrel lehet a legnagyobb teljesítményt nyújtani a homeopátiában.

Dr. Voegeli és Prof. Dr. Künzli homeopátiás orvosok 1955-ben a II. világháború utáni években úgy látták, hogy a klasszikus homeopátia képes ismét újjászületni. Dr. Horst Barthel és az a generáció, akik mostmár 70-90 éves homeopaták, felszálltak ezen újjászületés vonatára: mindannyian saját individuumukkal, saját orvosi talentumukkal és a homeopátia életben tartására való törekvésükkel, a mindegyikükben meglévő kérdésekkel és bizonytalansággal. Néhányan e generációból újra elolvasták Hahnemann-t és Kent-et; természetesen mindenki másképp. Gondolataikban nem voltak egységesek - sajnos - vagy talán a dolgok természeténél fogva.

Létezik-e olyan tolarencia, ami a ma is másképp gondolkodókkal szemben magától értetődik? Nincsenek »hitharcok« a homeopaták között itt vagy ott akkor, ha túl sok individuális, vagy más világnézetet vallók léteznek? De, úgy látszik, és tény az, hogy léteznek nézeteltérések a homeopaták között. Bizonyos egységesítésre való törekvés létezik, azonban a homeopátia is, mint például a HTML internetes programnyelv, állandóan fejlődésben van és a folyamatos fejlesztés vitákat szülhet. Ugyanakkor itt a homeopátia tudományának szabadságáról és minden világnézet megismeréséről van szó, habár az állandóan formálódó tudományt a gondolat-különbözőségek károsíthatják is. Az eltérő gondolatokat azonban nem szabad rákényszeríteni másokra, hanem azok maradjanak a személyi szabadság részei.

Ugorjunk egy nagyot. A homeopaták ismerik a Kent féle repertóriumot, azt a nagy 1000-1500 oldalas könyvet, ami megkönnyíti az orvosnak a homeopátiás betegtünetek alapján a végső, simile gyógyszer kiválasztását a beteg számára. Dr. Horst Barthel 1973 környékén rájött arra, hogy a létező 110 féle repertóriumban az általános szimptómák nincsenek optimálisan rendezve. Érezhető volt, hogy meg kell születnie egy Szintézises Repertóriumnak, ami könnyebbé teszi a munkát. Az a lépés is fontos volt, amit Dr. Künzli tett. 1980-ban, amikor Dr. Horst Barthel és fia Dr. Michael Barthel egy hetet töltöttek nála Wilhelmsfeld-ben, Künzli beszélt az un. híres piros pontjairól, melyeket aztán be is tettek A Repertorium Generale-ba. Ezek a pontok az orvosi gyakorlatból született gyógyszer és rubrika kiemelések.

Dr. Barthelék elképesztően precíz és kitartó munkát végeztek azért, hogy professzionális repertóriumokat hozzanak létre. Kónya Albert: - Sok repertóriummal dolgoztam már, néhány számítógépre vitt repertóriumot is kipróbáltam, de olyan sikert soha nem értem el, mint a Dr. Künzli & Dr. Michael Barthel Repertórium Generale-val.

A Dr.Barthel féle homeopátiás diagnózis és a gyógyszer megállapítása a Kent's Repertorium Generale-ból: Barthelék csak azokat a tüneteket jegyzik fel a homeopátiás gyógyszer kiválasztásánál, melyek homeopátiásan relevánsak - ezeket a tüneteket jól ismerik, hiszen egész életükben ezzel foglalkoztak. Krónikus betegségek esetében négy lépésből áll a diagnózis felállítása: 1. Családi és saját anamnesis. A gyermekkori betegségek a miazmatikus terhelések tisztázására, 2. A beteg jelenlegi tüneteinek spontán beszámolója, 3. Kiegészítő kérdések a betegnek  Kent kiskérdőíve alapján, 4. A beteg jelenlétében a repertóriumban a legfontosabb különleges tüneteket megnézik, közben megkérik a beteget arra, hogy gondolkozzon eszébe jut-e még valami. Minden tünetet figyelembe véve addig keresnek a repertóriumban, amíg 2-3 gyógyszer marad a lehetségesek közül a 2-3 százból. A két-három gyógyszer értékeléséből marad egy, ami biztos hogy a legmegfelelőbb lesz. A gyógyszert máris odaadják a betegnek, ami ritkán alacsonyabb potenciájú mint C200, sőt nagyobb C1000 (X) vagy C10.000 (XM). A dózis minimális, maximum 1-2 globuli (golyócska). No persze a végén nem maradhat el a laborleletek, az EKG, EEG, MR, CT, ultrahang, röntgen, vizelet és egyéb leletek értékelése sem.

Rövid riport Dr. Michael Barthel-lel

Kónya: - Mikor kezdődött az Ön érdeklődése a magaspotenciás homeopátia  iránt?

Dr. Barthel: - Édesapám már születésem pillanatától kezdve magaspotenciákkal kezelt, így nem is jutott eszembe valami más. Az úgynevezett alacsony potenciákat, mint a D6 (vagy a sokkal később ide sorolható LM3) tulajdonképpen nem ismertem és csak a későbbi tanulmányaim során hallottam erről a lehetőségről, ugyanis amint Heringtől olvastam, hogy Surinamban takarékosan kellett bánni  az alkohollal és akkor jött az ötlet hogy a hígítást 1:10-re változtassák a normális 1:100 arány helyett. Hering tapasztalatairól beszámolt a »Stapf's« Archiv-ban és máris hozzáteszi, hogy nem ez a járható út. Egy gyógyszerész - azt hiszem Bruhnernek hívták - a fenti tényt hamar felfogta hogy a homeopátiás gyógyszereket sokkal olcsóbban lehet előállítani mint más gyógyszerészek.

Kónya: - Mikor és mi volt az első sikere magaspotenciával, amire még mindig emlékszik?

Dr. Barthel: - Mivel én nem ismertem semmi mást csak a magaspotenciákat, át kell fogalmaznom a kérdést: Mikor volt az első sikerem a homeopátiával? Ezzel kapcsolatban el kell meséljem, hogy édesapámnak, amikor orvosi tanulmányaim klinikai szakaszában voltam, Dr.Pierre Schmidt arról mesélt, hogy homeopátiával akarok foglalkozni és Pierre Schmidt apámon keresztül ajándékba adott nekem egy dobozkában kb. 100 leggyakrabban használt homeopátiás gyógyszert 200-as potenciában. Ezzel már tanulmányaim során a legkülönbözőbb betegeket tudtam kezelni. De egy sikeres kezelés állandóan az emlékezetemben marad: az én későbbi feleségemnek egy olyan totálisan száraz köhögése volt, hogy tényleg állandóan köhögnie kellett. Nem múlt el úgy 5 másodperc, hogy ne jött volna ismételt köhögés. Akkor adtam neki hepar C200-at, csak 2 kis globulit a nyelvére és ettől a pillanattól kezdve egyetlen egy köhögése sem volt többé és örökre megszabadult a kínzó köhögésektől. Az azonnali gyógyulásnak ez a megtapasztalása (ami néhány másodperc alatt következett be) meggyőzte őt a homeopátiáról, amivel kapcsolatban mint orvostanhallgató ugyanolyan szkeptikusan állt hozzá, mint a többiek.

Kónya: - Mikor volt igazán biztos abban, hogy magaspotenciákkal, C200 fölött, M, XM nagyobb teljesítményt lehet elérni?

Dr. Barthel: - Praxisom kezdetén mindig előállt az a helyzet, hogy egy betegemnek azonnal szüksége volt gyógyszerre, de a nagy távolság miatt nem tudott értejönni. Ekkor javasoltam, hogy az adott gyógyszert szerezze be D6 potenciában patikából, így biztos voltam abban, hogy legalább a láza lemegy, de a beteg nem gyógyul meg, mint ahogy ez a magaspotenciáknál megszokott, vagy másképp fogalmazva, tudtam, hogy nem áll elő az a kényeztetően pozitív helyzet, mint a magasabb potenciáknál. Jóllehet első C200-as készletemet Pierre Schmidt-től kaptam, de nemsokára észrevettem, hogy egy korábban jól ható gyógyszer 3. vagy 4.  adása után már nem akart előállni jó hatás. Ekkor kezdtem alkalmazni az M és XM potenciákat és fel kellett ismernem, hogy ezek még jobban hatnak mint a C200-as potenciák. Nagyon gyorsan átálltam arra, hogy minden kezelésemet XM-el kezdjem, függetlenül attól, hogy a betegség a lelki területre vagy krónikus területre esett, sőt heveny akut esetekben is ezt a módszert követtem magas lázas állapotoknál, appendicitisnél és meningitisnél is.

Kónya: - Milyen esszencia az, ami Önt a homeopátiában úgy megragadta, hogy egész életét neki szentelte?

Dr. Barthel: - Az a sok beteg, akikről édesapám az ebédlőasztalnál mesélt, vagy akiket én személyesen ismertem, mint pl. a zongoratanárom fia, akinek gyógyulásáról szívesen beszélnék, már a tanulmányaim előtt olyan meggyőző volt, hogy számomra világos volt, hogy csak homeopátiával akarok foglalkozni. Csodálkoztam is amikor tanulmányaim klinikai gyakorlata során a klinikai eseteket látván, hogyan kínlódik a hagyományos orvoslás, hogy úrrá legyen a betegségeken, holott az édesapám az ilyen eseteket minden nehézség nélkül gyorsan meggyógyította. A zongoratanárom fiának gyógyíthatatlan betegsége volt, ami akkor olyan előrehaladott állapotban volt, hogy a közelben lévő klinika professzora azt mondta a zongoratanáromnak, hogy csak 3 hónapja van az életbenmaradáshoz és már nem lehet semmit tenni. Zongoratanárom elhatározta, hogy konzultál apámmal, aki aztán kezelte is olyan eredménnyel, hogy 1 év múlva tánciskolába jelentkezett. Katonának csak az orvosi előélete miatt nem kellett mennie. Mostanság a fiú egy sikeres manager.

Kónya: - Hogyan látja a homeopátia jövőjét?

Dr. Barthel: - A hagyományos orvoslás megannyi ellenségeskedése ellenére, mely különösen a gyógyszeriparból ered, úgy gondolom, hogy a homeopátia a jövőben is létezni fog és sikeresen terjed, ha a következő feltételek adottak lesznek:  1. Lesznek szorgalmas orvosok és természetgyógyászok, akik a meglévő materia medica-t  jól megtanulják és az új gyógyszereket is elsajátítják, mint ahogyan ez Hering idejében szokásos volt. 2. Az új anyagok gyógyszerpróbáit súlyozottan a neurológiailag hatásos anyagokra építik (és nem csokoládéra vagy hasonló badarságra). 3. Ha lesz bátorságuk a terapeutáknak súlyos esetekben is egyedül homeopátiával gyógyítani - természetesen magas potenciákkal - (és nem küldik a beteget kórházba, vagy nem hajlanak el más terápia irányába).

Kónya: - Köszönöm a riportot.

Homeopata mesterek

Dr. Michael Barthel
(1948- )

Dr. Adolf Voegeli
(1898-1993)

Dr. Pierre Schmidt
(1894-1987)

Dr. C.M. Boger
(1861-1935)

Dr. James T. Kent
(1849-1916)

Dr. C. Hering
(1800-1880)

Néhány homeopátiás orvosi könyv


© PSZICHOSZINTÉZIS LABOR - Minden jog fenntartva
Szabadon átvehetők más honlapra a honlapunkon lévő anyagok, ha az átvett anyag végén egy link szerepel a Pszichoszintézis Labor honlapjához
A honlapot a következő böngészőkön teszteltük:  Internet Explorer 7 és 8-as,  Firefox 3.57, Opera 10.63, , Safari 3.1.1.(525.17) 
Ajánlott felbontás: 1024x768